Efterspørgslen på kontorlokaler vil blive reduceret i Europa – men de danske udlejere har ikke grund til yderligere bekymring

Af den nye analyse fra Colliers, International European Office Occupier Suvey 2013, fremgår det, at hele 9 ud af 10 lejere planlægger, at de vil ændre deres arbejdsform med henblik på at spare kontorplads inden for de kommende år. Lejernes bud på besparelsen spænder fra alt mellem deling af kontorpladser til hjemme- og fjernarbejdspladser. Hvis denne planlægning føres til livs vil denne reduktion formentlig sætte lejepriserne til diskussion og i næste led ejendomsværdien.
Det fremgår derudover af rapporten, at over 45 procent af de adspurgte planlægger en indskrænkning af deres europæiske tilstedeværelse (flytning af produktion mv.), mens kun 23 procent planlægger en udvidelse. Peter Lassen, direktør i Colliers, mener dog ikke på trods af udviklingen på det europæiske marked, at de danske ejendomsselskaber har grund til bekymring ” Min fornemmelse er, at niveauet har stabiliseret sig. Det er meget dyrt at flytte, så med mindre virksomhederne ikke kan blive enige med deres udlejere, vil de prøve at indrette sig anderledes i de eksisterende lokaler. Og vi har set, at udlejerne i Danmark er ret dygtige til at holde på deres lejere. Der er tiltag i gang, allerede inden de her ting kommer til udtryk,” lyder det fra direktøren i Colliers.
Læs hele artiklen her på business.dk  med yderligere henvisninger til Colliers’ netop offentliggjorte analyse